Elzhi with Will Sessions – Elmatic

Al dat hiphopgeweld op Lekkeretrack.nl is eigenlijk niet volledig zonder het over Nas te hebben.  Zijn legendarische debuut Illmatic staat ook tegenwoordig nog als een huis, Nas heeft zichzelf dan ook nooit meer kunnen overtreffen. Hoe gevaarlijk is het dan als iemand nu juist dit album volledig wil gaan ‘coveren’.  Dat kan niet goed gaan, zou je dan denken. Totdat blijkt dat het niet zomaar gekke Henkie is met dit plan, maar één van producers favoriete rappers Elzhi.

Met een afkomst uit de Detroitscene (begon Elzhi zijn bekendheid te vergaren met Slum Village, om vervolgens solo verder te gaan. Erg productief is Elzhi hierin nooit geweest, maar zijn weinige solowerk met voornamelijk producer Black Milk en zijn featurings op albums van anderen creëerde wel een continu blijvende buzz rondom de rapper.
Elzhi liep al jaren rond met het idee om Illmatic overnieuw te doen, vooral als eerbetoon aan Nas en dit album. Pas na de ontdekking van het 8-koppige jazzensemble Will Sessions ontstond het definitieve idee, live instrumenten en nieuwe door Elzhi zelfgeschreven lyrics. Het resultaat is een verbluffende rework van een legendarisch album, gezegend met louter positieve kritieken uit de hiphopwereld. Een klassiek album in ere houden, er een eigen draai aan geven en daarnaast het geluid helemaal naar 2011 trekken, het is dan ook een puur staaltje kwaliteit wat Elzhi met Elmatic heeft neergezet.

Extra charme hierbij is dat het album gewoon gratiesch (legaal) te downloaden is op vanaf zijn website www.elzhi.com. Dus waarom niet proberen zou ik zo zeggen!

1 Comment

  1. Aanraderr! Twee weken geleden met Timsja naar z’n optreden geweest in Rotterdam, was bruuut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.