Supersilent

 

Rechtstreeks uit het immer creatieve Scandinavië dit keer twee tracks van de Noorse freejazzformatie Supersilent.

Supersilent is een gelegenheidsband in zijn meest maximale vorm. Ongeveer eens per jaar komen de drie (tot 2009 waren ze nog met hun vieren) heren bij elkaar om er volledig op los te improviseren. Vervolgens worden de beste stukken uit de sessie veelal onbewerkt op cd geknald en uitgebracht op Rune Grammofon.

Daar waar de eerste albums tot het jaar 2001 behoorlijk ruw klinken, vol met piepende, knarsende instrumenten en dikke bakken noise, lijkt Supersilent met zijn laatste albums wat rustiger te worden. Zeker door het verlaten van de drummer in 2009 is de koers meer electronisch geworden.

Het zijn helaas geen massa’s, maar door de liefhebbers wordt deel 6 uit 2003 als een van Supersilent’s beste albums beschouwd. Hier is de band nog een viertal en komt de combinatie van freejazz en electronica misschien wel het best tot zijn recht. Track 6.2 vind je onderaan deze post.

Om de veelzijdigheid weer te geven plaats ik daaronder ook een track van het behoorlijk ruwe Supersilent 4 uit 1998, wat met recht een experimenteel/avant-garde werkje genoemd mag worden. Let vooral op het fenomenale drumwerk. Heftig!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.