Moon Duo – Mazes

Moon Duo stond 6 mei in Vera Groningen en deze man was daarbij, althans in fysieke vorm, want ik heb de hele avond in een soort trance naar het podium staan staren. Dit niet alleen door de Jezus-coup van zanger Ripley Johnson (Wooden Ships) en het pseudo-autistisch ogende tikwerk van toetseniste Sanae Yamada, maar vooral door de klanken die het Amerikaanse duo wist te produceren.

De beluistering van hun album Mazes zorgt voor een soortgelijke ervaring en maakt je net zo gehypnotiseerd en gedesorienteerd als een echt doolhof dat doet. En ik gooi er nog maar een binnen de muziekjournalistiek zo geliefde metafoor uit: Als het album op gang is, dendert het voort als een trein, een trein die je pas bij het uitstappen doet realiseren dat je erin zat.

Mazes laat zich kenmerken door eeuwig herhalende gitaar-rifjes en korte melodietjes. Boven de muziek zwevende gitaarsolo’s en de hypnotiserende stem van de profetische zanger maken van het geheel een bijna spirituele ervaring. In ‘When You Cut’ wordt Yamada’s vrolijke intro heerlijk aangevuld door Johnson’s repeterende gitaar:

1 Comment

  1. Ben het helemaal met Nicky Noble eens.
    Laat je meevoeren en je komt in hogere sferen. 11 september speelt de mannelijke helft van dit duo in zijn band “the wooden shjips”. Het optreden heeft plaats in poptempel Vera. Gaat dit meemaken! Gaat dit meebeleven!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.