Het VerZet – The Greatest (S)hits

HetVerzet-15

Het is eerder uitzondering dan regel dat ik op een kwalitatief hoogstaande band van Nederlandse bodem stuit. Dat is ook niet zo gek, want ik heb het vermoeden dat de meeste goeie dingen in Nederland op kelders en op zolderkamers worden gemaakt.

Wanneer ik naar het debuutalbum van Het VerZet luister, dan hoor ik een groep die, gesterkt door liefde voor de hiphopcultuur, niet wordt gehinderd door een allesoverheersende ambitie om in de top 40 te eindigen. Als je net als zij van hiphop van de oude school houdt, dan is het debuutalbum van deze Limburgse rapformatie een must. Alle nummers op The Greatest (S)hits zijn namelijk enorm goed geproduceerd; zo worden ze niet veel meer gemaakt zou ik bijna willen zeggen. De doffe, harde beats en groovy samples in bijna elk nummer namen mij mee terug naar de ‘gouden dagen’ van de hiphop, zo’n twintig jaar geleden. Zoals ze het zelf verwoorden op hun website: “Old school vibes in een Now school jasje”. Hun passie voor hiphop en de boom bap manier van produceren is ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven; de jongens stonden onlangs op podia in Moskou en Sint Petersburg.

De rap-vaardigheden van de zeven heren uit Heerlen, die hun woord afwisselend in het Nederlands en Engels verkondigen, zijn hoog voor Nederlandse begrippen. Er wordt hier en daar heerlijk gevloeid, door de één harder dan de ander. Make It Bang is misschien de meest catchy tune op het album, maar beluister ook zeker jazzy tracks als Altijd Overal en Shit Down Ya Neck. Beter nog, luister gewoon het hele album. En check ook even de onderstaande live-opname, daar wordt namelijk getoond wat kwaliteit is.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.