Macklemore & Ryan Lewis

Macklemore+_1

Al eerder kwam Macklemore voorbij met zijn single Same Love. Nu een paar maanden later is hij doorgebroken en heeft ook in Nederland volop bekendheid met de Thrift Shop. Goed nieuws om verschillende redenen.

De eerste en meest belangrijke is dat hij een geweldig album aflevert dat een doorbraak verdient. De tweede is dat Macklemore een frisse wind is in een hiphop-wereld waarin sex en rijkdom verheerlijkt worden. Macklemore snijdt weer meer serieuze thema’s aan zonder belerend te zijn en met een knipoog. Nike krijgt er van langs in Wing$ en zelfs held Michael Jordan krijg hier een sneer.

De derde reden is de middelvinger! De middelvinger naar platenmaatschappijen die artiesten wurgcontracten laten tekenen, moeilijk doen over rechten en op dubieuze wijze hun positie verdedigen. Het nummer Jimmy Iovine laat ook geen misverstanden bestaan over wie we het hier hebben.

Macklemore en Ryan Lewis verdienen het om een voorbeeld te zijn. Vanwege de thema’s die zij aansnijden, omdat ze laten zien dat ook niet-getekende artiesten geld kunnen verdienen maar bovenal omdat ze een heerlijk poppy hiphop-album afleveren met meer diepgang dan de Thrift Shop bij eerste luistering doet vermoeden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.