Pete Rock & INI – Centre of Attention

Centre of Attention is het eerste en laatste album van het samenwerkingsverband tussen Pete Rock en INI. De leden van de New Yorkse hiphopgroep scheidden elkaars wegen nadat de platenmaatschappij hun debuutalbum in 1995 niet wilde releasen en alleen de single Fakin’ Jax uitbracht. Hoewel het album niet werd gereleased ontpopte de single zich tot een kleine underground-hit en werd het album veel gebootlegged. Dit zorgde ervoor dat de plaat gelukkig in 2003 alsnog werd uitgebracht, waardoor het ook toegankelijk werd voor hiphopliefhebbers die niet bekend zijn met New York’s ondergrondse hiphopwereld.

Het is een album dat je eerst een paar keer moet luisteren voordat je het echt op waarde kunt schatten, maar als je dat punt hebt bereikt is het echt een pareltje. Onder de leden van INI bevinden zich een broertje en jeugdvriend van Pete Rock en je hebt dan ook het gevoel dat je naar een hechte vriendengroep aan het luisteren bent die gezellig samen muziek aan het maken zijn. Alle MC’s klinken nonchalant, rustig en optimistisch, met een soort in het Amerikaanse ghetto ontwikkeld relativeringsvermogen in hun stem. En als klap op de vuurpijl komt de altijd vriendelijke Q-Tip de vrienden nog even vergezellen.

De beats op het album, bijna allemaal geproduceerd door hiphop-zwaargewicht Pete Rock, zijn stuk voor stuk van hoge kwaliteit. Ze worden gekenmerkt door een catchy constructie van samples (The Life I Live) of door een dikke jazzy flow (Grown Man Sport). Ook laten verschillende nummers zich waarmerken door het wegfilteren van samples tijdens de raps. Bij de meeste hiphop-nummers zit de flow ‘m naar mijn mening in de herhaling. Wanneer deze herhaling op precies het juiste moment een seconde onderbroken wordt, zoals in het nummer Think Twice op 2:37, dan rest er niks dan een glimlach in de categorie oor-tot-oor en een klein vreugdedansje. Joepie! Maar door in te zoomen op enkele nummers wordt afgedaan aan de rest van het album. Het is een album dat je alleen in zijn geheel mag beluisteren, alleen dan wordt je getrakteerd op een 16 nummers durende hiphop-trip. Jammer genoeg betekende deze trip tevens het eindstation voor INI.

1 Comment

  1. vet album jah, ik heb de dubbelaar hiervan met deda, al is die plaat duidelijk minder sterk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.