Boris – Feedbacker

De Boris die vandaag langskomt bij Lekkeretrack is niet de Boris van Idols met zijn nieuwe hit (uhm…), maar de experimentele rockband Boris uit Japan.

Boris is een avantgardistische band met een behoorlijke staat van dienst. De sinds 1995 meer dan 15 uitgebrachte albums vallen daarbij vooral op door het gebrek aan een eenduidige lijn. Het handelsmerk van de band is dan ook om zo ongeveer elk nieuw album met een complete koerswijziging te komen. Dit gaat van rock naar ambient, van metal naar j-pop. Soms is het allemaal iets teveel van het goede, maar hun conceptuele kijk zorgt soms wel voor sublieme releases.

Voor de avonturier, die daarnaast ook nog beetje doorzettingsvermogen bezit, heb ik hieronder de track Feedbacker geplaatst van het gelijknamige album uit 2003. Op dit album is het nummer opgeknipt in 5 delen, maar hieronder is de track in zijn volledige 44 minuten (maar helaas wel in matige kwaliteit) te beluisteren.

Feedbacker is onder de liefhebbers waarschijnlijk het meest geroemde muziekstuk van Boris. De rustig opbouwende intro met dronende gitaren vol feedback begint pas vanaf een minuut of 10 aanvulling te krijgen van drums en een melodielijn. De eerste 18 minuten wordt je tergend langzaam het stuk ingezogen, waarna er een jankende gitaarsolo volgt van zo’n 6 minuten lang. Steeds meer feedback volgt en het geluid blijft continu aanzwellen tot een grote bak noise en gitaren die na een dik half uur op zijn maximale hoogtepunt raakt.  Langzaam bouwt het nummer vervolgens weer af om de laatste minuten weer in kalmere beginsferen terug te keren.

Feedbacker is een track om voor te gaan zitten en om je door op te laten slokken, pas dan komt deze muziek volledig tot zijn recht.

http://www.youtube.com/watch?v=umfFXnbtZ3I

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.