Havoc – Sample Shook Ones pt. II

Mobb Deep’s The Infamous (1995), het album dat voor de definitieve doorbraak van de jongens uit Queensbridge zorgde, is nog steeds één van de beste hiphop-platen die ik ooit heb mogen beluisteren. Goed geproduceerd, duister en bejubeld binnen de New Yorkse underground-scene, bevindt The Infamous zich tegenwoordig in het rijk der klassiekers.

Het meest befaamde nummer op The Infamous is ongetwijfeld het onheilspellende “Shook Ones pt. II”, dat in Europa een groot deel van zijn bekendheid te danken heeft aan 8 Mile. Benieuwd naar het door rapper/producer Havoc gebruikte sample, stuitte ik een tijdje geleden op een Youtube filmpje, waarin te horen is hoe met het broodnodige knip- en plakwerk het oorspronkelijke sample was achterhaald door ‘sample sourcer’ Bronco. Fanatieke ‘sample sourcers’ hebben op het forum www.the-breaks.com vele hiphop samples uit de jaren ’80 en ’90 in kaart weten te brengen. Samen met o.a. “Ice Cream” van Raekwon en “Nas is Like” van Nas, was “Shook Ones pt. II” tot voor kort één van de beruchte nummers waarbij niemand daar nog in was geslaagd.

Succesvol sampelen laat zich kenmerken door de ‘eigen draai’ die aan het oorspronkelijke sample wordt gegeven, waardoor het oorspronkelijke nummer er nog amper in valt te herkennen. De tijd en moeite die het Bronco heeft gekost (in het fragment hieronder valt op hoeveel gepriegel eraan vooraf ging) om het sample uit Herbie Hancock’s “Jessica” bij de kraag te vatten, zie ik daarom ook als een groot compliment voor Havoc.

1 Comment

  1. Hoi Nick,
    Mooi verhaal en het wordt mij nu duidelijk hoe het sampelen wordt gebruikt.
    Geweldige cd van Mobb Deep.
    Tot gauw, PaNic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.