Eric B. & Rakim – Paid In Full

Onder het kopje ‘Terug in de Tijd met Timsja’ vandaag met enige terugwerkende kracht aandacht voor de classic LP Paid In Full van het legendarische rap-duo Eric Barrier en William Griffin. In hip-hop land wordt dit album uit 1987 door velen gezien als één van de meest invloedrijke in het genre. Het feit dat de LP destijds in slechts een week is opgenomen is maar weer het bewijs dat goede dingen niet altijd veel tijd en moeite kosten. Dat het album slechts 45 minuten duurt is overigens ook te danken aan dit feit. Ruim 20 jaar na de release klinkt Paid In Full echter nog steeds moddervet en uniek.

Na een enigszins tam begin met de tracks “I Ain’t No Joke”, het instrumentale “Eric B Is On The Cut” en “My Melody” komt het album met “I Know You Got Soul” echt los. Het unieke, rauwe en monotone stemgeluid van Rakim is in combinatie met de samples en het werkelijk furieuze scratchwerk van Eric B. een lust voor het oor. Opvallend is ook dat laatstgenoemde, als DJ zijnde, erg prominent aanwezig is op het album. Naast “Eric B Is On The Cut” zijn ook “Chinese Arithmetic” en “Extended Beat” tracks waar Rakim niet aan te pas komt. Tegenwoordig is er op langspeelplaten nog maar weinig plaats voor instrumentale beats. Waarschijnlijk zijn de grote platenbonzen bang dat teveel instrumentale intermezzo’s een album niet interessant genoeg houden. Noem me oubollig, maar ik verlang terug naar de tijd dat hip-hop nog MC-ing én DJ-ing was.

Hoogtepunt van het album is de titel track “Paid In Full” dat gebasseerd is op een rollende, rustige beat die na 30 seconden wordt vergezeld door een basloopje dat dikker is dan de Van Dale. Rakim opent met zijn wereldberoemde “Thinking Of A Masterplan…” en voor de duur van het nummer vraag je je inderdaad af uit welke mouw ze dit meesterwerk toch binnen een week hebben kunnen schudden. Bij aanvang van het aansluitende “As The Rhyme Goes On” brengt een eenvoudig sample enige verlichting; “Pump It Up Homeboy” klinkt het door de boxen. Het zijn de Beastie Boys die in 1986 de hip-hop wereld al hadden doen schudden en lijken via deze weg te willen zeggen dat écht niet alleen Eric en Rakim invloed hebben gehad op de hedendaagse hip-hop. En dat is natuurlijk waar. Toch is hip-hop voorgoed veranderd na het verschijnen van dit album.

Luister hier naar de Coldcut Remix van “Paid In Full” die op de re-issue van het album in 1998 als bonustrack werd toegevoegd. Classic sh*t homeboys and girls.

Eric B & Rakim – Paid In Full (Coldcut Remix) by 2tha9s

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.