Seal – Human Being

In Nederland vooral bekend van zijn debuutsingle Crazy en de Batman-theme Kiss from a Rose. Beide geniale platen, maar Seal heeft zoveel meer gemaakt dat nauwelijks bekendheid geniet. En het album Human Being is daar een goed voorbeeld van. In 1998 kocht ik dit album en na enkele malen van luistering verdween het in mijn platenkast om er vervolgens jaren niet meer uit te komen. En ik was niet de enige die dit album miste, want het album was in Nederland nauwelijks succesvol en alleen het nummer Human Beings zelf behaalde een enkele maal de muziekzenders.

En volledige onterecht… het is namelijk de laatste jaren een van mijn meest gedraaide albums geworden. En vooral omdat je het album wat tijd moet geven. De muziek is ontzettend verfijnd met veel detail en briljante teksten. En die teksten zijn echt knap. Er zijn weinig zangers die er mee weg kunnen komen om te zingen over de mensheid en het leven zonder dat het vervelend geneuzel wordt met levenslessen waar niemand op zit te wachten in muziek. Seal had natuurlijk al bewezen met Crazy dat hem dat wel toevertrouwd is, maar op dit album overtreft hij dat met meer nuance, meer rust en vele diepe lagen in de muziek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.