Top 10 van 2012


Het einde van het jaar is in zicht, tijd voor de jaarlijkse terugblik op het afgelopen muziekjaar. Hierbij de top10 met mijn persoonlijke favorieten uit 2012. (Wie volgt?)

01 Flying Lotus – Until the Quiet Comes

Los Angeles beataanvoerder doet tegenwoordig zelfs aan rappen (Captain Murphy), maar blijft vooral op de bovenste trede door zijn album vol hiphop jazzy sfeercollages. Wetende dat Flying Lotus nog lang niet op zijn hoogtepunt is geeft alvast hoge verwachtingen voor 2013.

02 Colin Stetson & Mats Gustafsson – Stones

De twee beste saxofonisten ter wereld Colin Stetson (Arcade Fire, Tom Waits, Bon Iver, Feist) en Mats Gustafsson (icoon, held!) mangelen het livepubliek kapot met als wapen alleen hun sax. Experimentele freejazz, dus wees gewaarschuwd.

03 Michael Kiwanuka – Home Again

Een album uitbrengen vol prachtige ingetogen ouderwetse soul, maar live zijn nummers een tienminutenlange Curtis Mayfieldfunkdraai geven en vervolgens Jimmy Hendrix coveren, Michael Kiwanuka is de doorbraak van 2012.

04 Redshape – Square

De man met het rode masker laat met zijn typisch Berlijnse ambienttechno horen dat albums vol zulke kwaliteitstechno nog altijd relevant zijn.

05 Andy Stott – Luxury Problems

Het zat er met zijn Ep’s al aan te komen, maar Andy Stott bereikt op Luxury Problems een persoonlijk hoogtepunt met zijn pulserende, echoënde, buitenaardse krochtentechno. Koptelefoonmateriaal.

06 Kendrick Lamar – good kid, m.A.A.d city

Als zelfs Dr Dre weer van zich laat horen, dan weet je dat je goed bezig bent. Zo ongeveer het enige westcoast hiphop album van de laatste jaren waar zelfs de hiphoppurist plezier aan kan beleven.

http://www.youtube.com/watch?v=Q3pZrzO6A_U

07 The xx – Coexist

Meer electronica invloed van Jamie xx maakt dat de band de verrassing van het debuut omruilt voor een flinke kwaliteitsinjectie.

http://www.youtube.com/watch?v=EXKKMPHfVHA

08 Godspeed You! Black Emperor – ‘Allelujah! Don’t Bend! Ascend!

GY!BA levert niet eens hun beste album ooit, maar ondanks dat staat de band in progrockland nog steeds op eenzame hoogte.

http://www.youtube.com/watch?v=dggM4DGW6Rk

09 Allah-Las – Allah-Las

Als medewerkers uit de Amoeba Record Shop (ga daar heen als je in LA bent!) elkaar vinden op de afdeling psychelische rock uit de jaren ’70, dan weet je wat je gaat horen als ze besluiten een band te starten. Een ode aan hun favoriete muziek.

10 Scuba – Personality

Met zijn warme Bass-geïnjecteerde house/electro/techno is Scuba is de meest geloofwaardige brug tussen Londen en Berlijn. Toegankelijk en fris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.