Roachford

In Nederland een onwaarschijnlijk onbekende artiest. En zoals het spreekwoord al luidt: onbekend maakt onbemind. Weinigen zullen weten dat de hit Cuddly Toy stamt van Roachford, terwijl toch menigeen dit nummer zal herkennen. En dat is nog jammer ook, want hoewel dat zijn grootste hit hier was, is het wat mij betreft een nummer dat niet (meer) het draaien waard is.

Wat Roachford met name zo goed maakt zijn zijn intieme live-settings, maar helaas lijkt hij dat zelf niet goed te realiseren. Zo is het album Feel ontzettend goed, omdat het zo dicht blijft waar zijn stem en muziek het best tot zijn recht komt. In een kleine setting met niet teveel instrumenten en een opname die zo ergens live opgenomen zou kunnen zijn. De songteksten op dit album zijn soms wat zoetsappig, maar wel verfijnd. Een album dat ondanks de datering (1997) nog steeds het aanschaffen waard is en wat een album is dat bij betere luistering steeds mooier wordt.

En een album dat zo lang zo lekker blijft klinken smaakt natuurlijk naar meer. Maar de rest van zijn albums komen maar niet in de buurt van Feel en dat is jammer. De voorgaande albums Get Ready! (1991) en Roachford (1988) zijn te gedateerd en vooral te jaren 80, waarbij de sound overheerst door overgeprogrammeerde drumkits en een raar soort combi tussen akoestisch en elektronisch.

Het meest recente album, ook al weer uit 2005, komt dan nog het meest in de buurt. Maar gek genoeg keert hij hier terug naar een stijl die teveel doet denken aan zijn stijl van eind jaren 80 en begin jaren 90. Clean, voorgeprogrammeerd en bijna tergend weinig dynamiek tussen de instrumenten. Af en toe komt er nog een sprankje van chemie naar voren, zoals in Pop Muzak met Mousse T maar toch is het niet wat we van Roachford willen horen.

Maar wat moeten we dan met Roachford? Het is een songwriter die de ene na de andere catchy melodie kan schrijven, geweldig kan zingen en toch is het het ook vaak net niet. Maar alles komt wel tot zijn recht wanneer je hem live ziet en op het album Feel. Dat album mag met recht een classic genoemd worden en als je na het luisteren daarvan ook zin hebt in meer… denk dan nog eens na over Word of Mouth om iets van die honger te stillen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.