Colin Stetson – New History Warfare Vol.2: Judges

Colin Stetson heeft met New History Warfare Vol.2 de toon gezet voor 2011 binnen het avant-garde jazz milieu. Met zijn saxofoon heeft hij een plaatje volgeblazen dat elke liefhebber van een beetje experiment zal doen overrompelen. Na veel rondtouren met bands als Arcade Fire, Bon Iver en Feist is het eindelijk de beurt aan Stetson zelf om in de schijnwerper te staan. Gezegend met zoveel talent en techniek vervult Stetson deze rol dan ook moeiteloos.

New History Warfare Vol.2 is zeker geen pure jazz. Stetson heeft bijvoorbeeld elke track een kop en staart gegeven, daarnaast neigt zijn saxgeluid regelmatig naar electronica en rock. Als bijvoorbeeld gastzangeres Shara Worden (My Brightest Diamond) mee gaat zingen over de saxdrones van Stetson is de vergelijking met Portishead gauw gemaakt.

Prijzend aan het album en Stetson is dat hij niet alleen alles solo doet (behalve de vocals), maar de opnames ook nog eens live opneemt en in één take. Geen computertoestanden of nabewerkingen, maar gewoon de real deal. Bijna onvoorstelbaar hoe hij dat allemaal in zijn eentje voor elkaar weet te krijgen.

Stetson weet met onder andere een circulaire ademhaling niet alleen basismelodieën uit zijn instrument te toveren, vaak is juist het oergeluid van de saxofoon leidend in zijn manier van spelen. Zo weet hij zijn sax soms letterlijk te laten gieren en brullen, terwijl op andere momenten alleen een minutenlange saxdrone te horen valt. Het luisteren van de gehele plaat is dan ook de meest verstandige, misschien wel verplichte keuze voor de lezer van dit stuk. Hieronder niet alleen de track ‘a dream of water’ maar ook een livefilmpje van Stetson om zijn genialiteit te kunnen tonen. Beste plaat van 2011 tot nu toe wat mij betreft.

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.