Kutmah @ 5 Days Off

Wie had ooit gedacht dat het genre ‘instrumentale hiphop’ tijdens 5 Days Off het monumentale Paradiso zou vullen? En dat zonder de aanwezigheid van het huidige boegbeeld, Flying Lotus? Dit jaar heeft het festival het aangedurfd, met op de line-up twee headliners van formaat (The Gaslamp Killer en Hudson Mohawke), bijgestaan door talenten uit zowel binnen- als buitenland. Het is de tweede dag, de eerste kater is geïncasseerd maar de zin is nog volop aanwezig.

De opbouwende set van Kutmah, aspirant-lid van de Brainfeeder-familie, waartoe onder anderen ook Martyn, Ras G en natuurlijk Flying Lotus behoren, viel me die bewuste donderdagavond erg op. Met een behoorlijke kater heb ik alles rustig vanaf het kerkbalkon mogen aanschouwen en beluisteren. Mijn ene hand met een ‘gunfinger’  in de lucht en in de ander een frisje. Kutmah trekt met dat typische Los Angeles-geluid de zaal weer een stukje voller na Jameszoo, wat ik ook sterk vond maar wat veel rustigere muziek is. De rode draad bij Kutmah is (instrumentale) hiphop, met af en toe een uitschieter in de vorm van een trage dubstepplaat, een snelle juke-track of prikkelende glitch-hop. Van de nieuwe Busta naar diepe, oude dub. Door zijn uitstekende mixwerk klinkt het nergens van de hak op de tak.

Hieronder de bewuste set van Kutmah die avond met niemand minder dan The ***** Gaslamp Killer on da mic! Gangster shit…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.